HİZMETLERİMİZ




DANIŞMANLIK HİZMETLERİ




Sürdürülebilirlik başta olmak üzere çeşitli alanlarda düzenlemiş olduğumuz genel katılıma açık eğitimler ve bilgilendirme seminerleri ile ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız. Eğitimlerimiz ve bilgilendirme seminerlerim fiziksel katılımlı faaliyetlerimizi, internet üzerinden (online webinar) gerçekleşen eğitim faaliyetlerimizi ve dilediğiniz zaman girip devam edebileceğiniz video üzerinden verilen eğitimlerimizi içerir.
Sosyal uygunluk/sürdürülebilirlik alanında gelişim göstermek isteyen kuruluşlara aşağıda listelenmiş danışmanlık hizmetlerimiz ile yardımcı olmaktayız. Hizmetlerimizi belirlenmiş konularda ya da paket olarak satın alma imkânı bulunmaktadır.

Bunun dışında birlikte çalıştığımız firmaların kendilerine özel ihtiyaçlarına uygun projeler geliştirmek de mümkündür.



Sosyal uygunluk denetimlerine hazırlık hizmetleri

Bu alanda danışmalık hizmeti alan firmaların mevcut durumlarını tespit ederek müşteri bazlı ya da üçüncü taraf denetim firmalarından geçirilecek denetlemeler için geliştirme çalışmaları yaparak firmanın denetime hazır hale gelmesine yardımcı oluruz.

Bu alandaki çalışmalar sistem kurulumu, firma içerisindeki ilgili pozisyonların/çalışanların eğitimi, saha uygulamalarının ilgili kanun ya da global standartlara uygun hale getirilmesi, yasal gerekliliklere ve standartlara uygun bir dokümantasyon ve kayıt yapısının geliştirilmesi gibi alanları kapsar.



Sürdürülebilirlik departmanı kurulumu

Birlikte çalıştığımız firmalara, sürdürülebilirlik bölümü kurulumu veya kurulmuş olan sürdürülebilirlik bölümünün yetkinliklerinin geliştirilmesi konularında yardımcı oluruz.

Firma yönetiminin bu alandaki çalışan ihtiyaçlarının belirlenmesi, gerekli işe alımlar konusunda yönlendirilmesi, bölümde çalışacak kişilerin belirlendikten sonra gerekli temel eğitimlerin verilmesi ve eğitimlerin etkinliklerinin gözlemlenmesi bu alanda yaptığımız çalışmaların temel basamaklarını oluşturur.



SLCP ve HIGG (FEM) ile ilgili çalışmalar

HIGG Index, SAC (sustainable apparel coalition) tarafından tekstil sektöründeki sürdürülebilirliği gözlemlemek için oluşturulmuş bir öz değerlendirme sistemidir. HIGG sistemi SLCP sistemine giriş için bir ara yüz olan ve sosyal uygunluk konularını içeren FSLM ve çevresel sürdürülebilirlik modülü (FEM) olmak üzere iki ayrı modülden oluşur.

SLCP ve HIGG (FEM) modülleri, günümüzde birçok global marka tarafından sürdürülebilirliği ölçen, internet bazlı dijital bir değerlendirme aracı olarak kullanılmaktadır. İmzacı markalar kendilerine üretim yapan firmaların bu sisteme katılmalarını gerekli bir şart olarak görmektedir.

Üretici firmalar bu modülleri yıllık olarak satın alıp uygun şekilde doldurmakla sorumludur. Sisteme dahil olan tüm üretim birimlerinin bu standartlar kapsamında bir öz değerlendirme yapması ve daha sonrasında öz değerlendirmelerini doğrulatması gereklidir. Doğrulama sonuçları markalar için kendilerine üretim yapan firmaların seçimi ve değerlendirilmesinde önemli bir etkendir.

Danışmanlık çalışmalarımızın önemli bir bölümünü SLCP ve HIGG (FEM) ile ilgili yaptığımız faaliyetler oluşturmaktadır. Bu alanda vermiş olduğumuz danışmanlık faaliyetleri aşağıdaki adımları kapsamaktadır.

• Firmaların HIGG sistemi ve SLCP siteminde hesap kurulumlarının tamamlanması,
• Öz değerlendirmelerini doğru bir şekilde tamamlayabilmesi,
• Doğrulayıcı kurum seçiminde firmalara yol gösterilmesi,
• Öz değerlendirme sonuçlarının analiz edilerek geliştirici çalışmaların planlanması,
• Firma çalışanlarını standartların gerektirdiği eğitimleri verilmesi,
• Standartların gerektirdiği sistemlerin kurulması için gerekli dokümantasyon yapısının oluşturulması,
• Planlanmış uygulamaların ve yukarıda adı geçen faaliyetlerin periyodik olarak takip edilmesi,
• Tüm faaliyetlerin firma yönetimine raporlanması,

bu alanda vermiş olduğumuz hizmetlerin temel basamaklarını oluşturur.



Tedarik zinciri yönetim sistemi kurulması

Firmaların kendi üretim birimlerinde sürdürülebilirlik ile ilgili çalışmalar yapmasının yanında kendi tedarik zincirini de geliştirilmesi gerekli olan bir faaliyettir. Bu nedenle ana üretici firmalar, tedarikçilerini, fasonlarını ve tedarik zincirindeki diğer yan kuruluşlarını da etik ve sürdürülebilirlik açısından geliştirmek için birçok faaliyeti kapsayan bir yönetim sistemine ihtiyaç duyarlar.

Tedarik zinciri yönetim sistemi diye adlandırılan bu sisteminin kurulması hizmetimizin temel içeriğini oluşturur.

Tedarik zincirinin haritalandırılması, tedarik zincirinde yer alan tüm fason, tedarikçi ve yan ürün üreticileri ile hizmet veren kurumların etik ve sürdürülebilirlik durumlarının tespit edilmesi, mevcut durumlara göre gelişim planlarının yapılması, gelişimlerinin takip edilmesi, tedarikçi firmaların sürdürülebilirlik faaliyetlerinin yıllık analizleri ve tedarik zincirindeki kurumlara periyodik olarak verilmesi gereken eğitimler bu alandaki ana faaliyetlerimizdir.



Performans data ve veri analizi çalışmaları

Ölçülemeyen bir veriyi ya da değeri geliştirmek mümkün değildir. Bu nedenle kurumlarda sürdürülebilirlik ile ilgili uygun verilerin doğru bir şekilde ölçülebilmesi için gerekli altyapının kurulabilmesi, ölçüm sonuçlarının değerlendirilmesi ve yorumlanması gibi konular bu hizmetimizin temel yapısını oluşturur.

Hangi verilerin ne şekilde ölçüleceğinin tespit edilmesi, gereken sorumlulukların ilgili kişilere anlatılması ve ölçüm sonuçlarının analiz edilmesi gibi faaliyetler bu alandaki temel faaliyetlerimizdir.

Faaliyetlerimizin sonrasında fazla mesai saatlerinde azalma, çalışan memnuniyetinin arttırılması gibi sosyal uygunluk parametrelerinin ve enerji verimliliğinin arttırılması, su ve doğal gaz gibi kaynaklardaki azaltma gibi çevresel sürdürülebilirlik verilerinin doğru bir şekilde ölçülebilmesi mümkün olmaktadır.



Sürdürülebilir bir gelişim için uzun dönem stratejik planlar oluşturma

Sürdürülebilirlik kavramı yaşayan, sürekli gelişen canlı bir organizma gibidir. Çünkü gerek çevresel gerekse sosyal sürdürülebilirlik alanlarında global ve müşteri beklentileri gün geçtikçe artmakta aynı zamanda global ve yerel standartlar da her revize olduğunda yeni beklentileri beraberinde getirmektedir.

Bu nedenlerle firmaların sürdürülebilirlik açısından bir strateji geliştirmesi, bu stratejiyi uygulayacak adımları planlaması gereklidir. Daha kısa bir anlatımla sadece bugünkü beklentileri değil, gelecekle ilgili beklentileri de karşılayabilmek için doğru adımları atmak firma açısından önemlidir.

Bu alanda vermiş olduğumuz hizmet firmaların stratejilerini ve buna bağlı aksiyon planları oluşturmalarına yardımcı olmaktır.

Bu hizmetimiz; çalıştığımızın firmaların en az üç yıllık stratejilerini oluşturmak, stratejilere bağlı olarak en doğru ve uygun aksiyon planlarını yapmak, planlardaki faaliyetlerin uygulanmasını gözlemlemek, stratejileri belirli periyotlarla gözden geçirmek ve gerekli olan noktalarda güncellemek gibi aşamalardan oluşmaktadır.



Uygunsuzluk çözümleri ve aksiyon planı oluşturma

Firmalarda bazen sosyal uygunluk/sürdürülebilirlik ile ilgili olarak denetimlerde ya da herhangi bir süreçte ortaya çıkan ve firmaların müşterileri ile iş ilişkilerine etki edebilecek derecede ciddi sonuçları olan uygunsuzluklar meydana gelebilmektedir.

Bu gibi durumlarda mevcut olayın çözülebilmesi ve tekrarlarının önlenebilmesi için vermiş olduğumuz uzmanlık gerektiren hizmetler, danışmanlık çalışmalarımızın önemli bir bölümünü oluşturur.

Bu alanda yaptığımız faaliyetlerin temel adımları olayın analiz edilmesi, uygunsuzluğun olası sonuçlarının değerlendirilmesi, kök neden analizlerinin yapılması, düzeltici faaliyet adımlarının belirlenmesi, belirlenmiş uygulamaların gerçekleştirilmesi ve sürecin takip edilmesi gibi aşamalardan oluşmaktadır.



Proje bazlı çalışmalar

Firmaların sürdürülebilirlik alanındaki belirli konularda gelişim sağlayabilmeleri için çeşitli projeler geliştirmelerine ya da dahil oldukları projelerde hızlı gelişim kaydedebilmelerine yardımcı olmak bu alandaki çalışmalarımızın temelini oluşturur.

Proje adımları, projenin konusuna, beklenen sonuçlarına bağlı olarak bir zaman çizelgesi üzerinde belirlenir.

Daha önce yapmış olduğumuz projelerden bazıları aşağıda listelenmiştir:

-Adil ücret sistemi kurulumu projesi

-İşçi ile işveren arasındaki diyaloğun geliştirilmesi projesi

-Fazla mesai saatlerinin azaltılması projesi

-Su kullanımı verimliliğinin arttırılması projesi

-Enerji verimliliğinin arttırılması projesi

İLETİŞİM

Hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgiye mi ihtiyacınız var?

Bizi şimdi 212 706 19 09’dan arayabilir ya da info@oetconsultancy.com adresine e-posta gönderebilirsiniz.
Adresimiz

Keskin Kalem Sokak.No: 17/2 Şişli, 34394 İstanbul

İLETİŞİM


İletişim Kanallarımız

© 2022 OET Consultancy. | info@oetconsultancy.com | +90 212 706 1909 | +90 541 958 8574